sâmbătă, 1 septembrie 2012

S’ il vous plait monsieur !!!


       Peste tot in oras, la orice colt de strada, gura de metrou, prin mijloacele de transport in comun, intalnim acesti oameni care ne provoaca mila, si ne fac vrand-nevrand sa bagam mana in buzunar si sa le dam din putinul nostru. A cersi este o slujba: pentru cersit acesti oameni se imbraca intr-un anume fel, sunt tristi, au un anumit repertoriu care prinde bine la public, executa anumite miscari sau isi forteaza membrele ani de zile pentru a sta in pozitii nefiresti s.a.m.d.

       In ultimii ani, am constatat o infuzie masiva de cersetori, numarul lor crescand alarmant; intrebarea care mi-am pus-o a fost De Ce?. Raspunsul nu a intarziat, cersetoria este o  afacere profitabila! Daca la anumit moment, cersetorii era tigani, mai nou au inceput sa apara si in aceasta breasla si confrati cu pielea mai alba. Mai mult decat atat, cersetorii se iau la harta pentru locul de cersit, existand ca in cazul magazinelor zone cu vad si zone fara vad. Aceasta afacere este condusa de oameni din umbra: parinti care isi supravegheaza copii la cersit, daca sunteti atenti ii puteti vedea prin preajma; oameni maturi care aduc batranii la cersit, cat si persoane care coordoneaza interfata demna de mila a cersetoriei si care incaseaza mare parte a veniturilor.

       Ca sa intelegi mai bine acest mecanism, uita-te la Filantropica, regizat de Nae Caramfil, in care maestrul Gheorghe Dinica are la un moment dat urmatoarea replica: “Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana !!!  Fii profesionist, ce dracu!!!”. Aceasta replica reflecta adevarul de pe strazi, pe care cersetorii il aplica cu success, povesti cat mai dramatice, care sa aduca cat mai multi bani.

       Cat castiga un cersetor? Castiga mai mult decat multi dintre noi, desigur castigurile variaza in functie de “profesionalism”, zona aleasa si cat ii revine sefului. Orientativ un cersetor castiga intre 100 si 600 de lei pe zi, de unde rezulta ca au o meserie foarte productiva.

       Cum ne afecteaza pe noi cersetoria? Ne afecteaza enorm: ne striga imaginea de natiune, ne face sa dam din putinul nostru, incurajeaza la nemunca: e mai usor sa intinzi mana decat sa muncesti, pe de alta parte unii cersetori nu se dau in laturi de la talharii si remarci sarcastice cand “pomana” nu este adecvata. Tulburatoare este lipsa de reactie a autoritatilor, care permit acestui flagel sa existe si sa se dezvolte.

       O initiativa laudabila, care sper sa dea rezultate este a Primariei Sectorului 6, care a initiat o campanile impotriva cersetoriei sub sloganul: “Ajuta-i cu adevarat! Spune NU cersetoriei!” prin care cei care vad cersetori la lucru pot apela 112 sau numarul de telefon 0731624849, pentru a fi ridicati. Pe toti ne afecteaza acest fenomen si daca vrem sa mergem pe strada fara a fi dezgustat de vederea a diferitelor schilodiri, bube sau handicapuri trebuie sa luam atitudine, caci societatea in care traim este modelata de catre noi.


2 comentarii:

  1. Sau metoda de la bulgari: de amendat cei care dau bani la cersetori

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu? Numai sa se gaseasca o solutie; de fapt problema nu este gasirea solutiilor ci punerea lor in aplicare.

    RăspundețiȘtergere